Tre filmtips för dig som gillar språk

Många säger att den svenska undertextningen i filmer är en av de mer viktiga anledningarna  till att människor i Skandinavien förstår och talar engelska så bra. I Sverige är vi vana vid att titta på filmer som är översatta från andra språk, men hur har vi det med filmer som handlar om språk? Comactiva listar 3 filmtips i vitt skilda genrer för dig som gillar språk! Alla filmer passar inte alla och därför har vi även profilerat dem.

För popcornätaren:
Inglourious basterds


Regissören Quentin Tarantinos filmer är många gånger onödigt våldsamma, men att han vet hur man gör film är det nog inget snack om. Tarantino är dessutom uppenbarligen mycket förtjust i språk. I filmen Inglourious basterds gör en grupp amerikanska soldater livet surt för Hitler medan en judisk kvinna planerar sin hämnd för de nazister som mördade hela hennes familj när hon var barn. I filmen talas både franska, italienska, tyska och engelska och den största språkprestationen står den österrikiske skådespelaren Christoph Waltz för – han talar dem alla mer eller mindre flytande.

 

För filosofen:
Arrival

I relativt nya filmen Arrival får vi, till skillnad från i många andra amerikanska filmer med utomjordingstema, en väldigt seriös approach på hur ett möte mellan människan och världsrymden skulle kunna se ut. Huvudpersonen och språkexperten Louise Banks (Amy Adams) anlitas av militären för att försöka kommunicera med och översätta till ett gäng bläckfiskliknande utomjordingar som gått charmskola hos E.T. Vi bjuds på action såväl som en och annan tankeställare och framför allt pratas det en väldig massa språkvetenskap.

För romantikern:
Love actually

Jämte Titanic och Broarna i Madison County är kärlekskomedin Love actually nog det mest romantiska du kan se på film. Filmen behandlar hur kärlek uppstår mellan vitt skilda människor i olika situationer och knyter samman deras öden på de mest glädjesprudlande sätt. Brittiska hjärtekrossaren Hugh Grant spelar premiärminister och Colin Firth (bilden) försöker finna kärleken i en portugisisk servitris. Läget kompliceras ytterligare av att ingen av dem talar varandras språk. Slutet bjuder på en språklig överraskning!

God filmkväll!
Comactiva Language Partner

Läs mer om Comactiva och våra tjänster på www.comactiva.se