Boktips inför hösten

Vad passar väl bättre så här på hösten än att krypa upp i soffan med en god bok?

Här kommer Comactivas allra bästa boktips:

 

Anne Harris, Produktionsansvarig, rekommenderar:
NW av Zadie Smith (Albert Bonniers Förlag, 2013)

 
Romanen utspelar sig i Londons nordvästra delar – därav titeln, som dels står för områdets postkod, North West, dels kan tolkas som ”nowhere”. Vi får följa bokens fyra huvudpersoner som växte upp i området, men vars liv har tagit olika vändningar. Efter uppväxten i den fattigare delen som kanske bäst beskrivs som ett miljonprojektsområde, har de fyra huvudpersonerna rört sig i olika riktning, men berättelserna vävs ändå samman i både nutid och dåtid. Här finns klassresor, ambitioner, drömmar, djup tragik, ödesmättade val, trassliga vardagssituationer och livsöden som tillsammans ger en fascinerande inblick i ett London långt bortom turiststråken.

Linn Ericsson, Projektledare, rekommenderar:
Ny finsk grammatik (Nuova grammatica finlandese)
av Diego Marani (Karneval förlag, 2012)

 

En man hittas medvetslös i Trieste i Italien under andra världskriget. Han har förlorat minnet och eftersom han har på sig en jacka med orden ”Sampo Karjalainen” blir hans finske läkare övertygad om att de har samma ursprung och börjar lära honom finska. En filosofisk och underfundig bok som närmast poetiskt beskriver identitet, tillhörighet och kärleken till ett lands språk och kultur. 
 

 

Gabriella Rudström, Projektledare, rekommenderar:
Ögonblicket (The Moment) av Douglas Kennedy (Forum, 2012)

 

En dag får författaren Thomas Nesbitt ett paket från Berlin. Avsändaren är en kvinna han hade ett passionerat förhållande med i sin ungdom, på 80-talet i Berlin. När han öppnar paketet kommer det förflutna i fatt honom och vi får bit för bit reda på mer om hans turbulenta och dramatiska år i Berlin, i en tid när staden var delad mellan öst och väst. Det är en riktigt storslagen, episk roman som är både spännande, vacker, intressant ur ett historiskt perspektiv och innehåller en hel del oväntade vändningar. Jag kan även rekommendera några av Kennedys tidigare romaner: Den andra kvinnan och Den gåtfulle fotografen.

 

Maria Framme, Projektledare, rekommenderar:
Tillsammans är man mindre ensam (Ensemble, c’est tout)
av Anna Gavalda (Bonniers, 2006)

 

Camille äter knappt, arbetar natt som städerska och bor i ett litet, kallt vindsrum. Philibert, som bor i våningen under, är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett muesum. Hans inneboende Franck är en stilig, men butter och ohyfsad kock. När de tre lär känna varandra börjar de sakta men säkert att krypa ur sina skal och inser snart att det kanske inte är så sant att ensam är stark trots allt. Må bra-läsning när den är som allra bäst! Boken filmatiserades även 2007 med Audrey Tautou i en av huvudrollerna.

 

 
Agneta Didriksson, Projektledare, rekommenderar:
Innan floden tar oss av Helena Thorfinn (Norstedts, 2012)
Här får vi följa biståndsarbetaren Sofia som tagit med sig man och barn för att arbeta på svenska ambassaden i Dhaka i Bangladesh. Vi möter även systrarna Nazrin och Mina som gör allt för att inte bli bortgifta efter att deras syster blivit mördad av sin make och svärmor. Boken är en fängslande skildring av tillvaron i Bangladesh som även ger en spännande inblick i svensk och internationell biståndspolitik. Helena Thorfinn är journalist och biståndsanalytiker och har själv arbetat på svenska ambassaden i Dhaka, vilket ger berättelsen ett djup och en trovärdighet som berikar läsupplevelsen.