Praktisk praktikplats för en blivande översättare

Emma från Översättarprogrammet har varit en stor tillgång för Comactiva

Sedan starten 1996 har Comactiva haft ett tätt samarbete med facköversättarutbildningen vid Göteborgs universitet. De allra flesta av våra medarbetare genom åren har läst denna mastersutbildning, och varje ny årskull kommer på studiebesök till oss på kontoret.

För första gången någonsin tackade vi i år ja till att ha en praktikant från programmet hos oss under två månader. Det är vi väldigt glada att vi gjorde! Emma Ericson har både varit till enormt stor hjälp och lyst upp kontoret med sin härliga personlighet! Här under berättar hon själv om hur hon upplevt tiden hos oss på Comactiva:


– Jag heter Emma och är en masterstudent från Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet. Under de senaste 8 veckorna har jag praktiserat hos Comactiva Language Partner. Det som lockade mig att söka mig till just Comactiva för min praktik var framförallt deras generella fokus på kreativa och kvalitativa översättningar men också att de flesta projektledare som jobbar på kontoret är översättare i grunden, och även jobbar en hel del med översättning och korrekturläsning.

Höga förväntningar

Mina förväntningar inför praktiken var höga och jag hoppades framförallt att jag skulle lära mig mer om hur verkligheten ser ut för professionella översättare och översättningsbyråer. Jag ville helt enkelt lära mig hur ett professionellt översättningsuppdrag hanteras, från uppdrag till leverans.

Min tid på Comactiva har varit otroligt givande och den har gått alldeles för fort.

Jag har inte bara lärt mig massvis om branschen utan jag har också fått sätta mina akademiska och teoretiska översättningskunskaper på prov genom att använda dem i praktiken. Utöver detta har jag också lärt känna ett fantastiskt team som har stöttat mig och utmanat mig sedan dag ett, och jag känner mig väldigt tacksam över den tid och det förtroende de gett mig under min praktik.

Det känns nu lite sorgligt att lämna Comactiva och återgå till mina studier men jag känner mig också väldigt motiverad och inspirerad och ser fram emot min fortsatta karriär som översättare!

Emma Ericson, praktikant på Comactiva Language Partner hösten 2019