Fotboll förenar…ibland

Ronaldo, mycket känslor, få tröjbyten med
isländska lagkaptener

Först och främst: tack Sverige för den här gången och till Zlatan: I salute you.

Enligt folk gjorde jag rätt i att börja intressera mig för fotboll just det här året, EM har ju som bekant varit väldigt rikt på händelser än så länge (fotbollsfantasterna lär väl dock säga att det alltid är det, men för mig är det nytt). Tyvärr ska det väl sägas att alla händelser inte är positiva. Bara för nån vecka sedan fick franska Marseille känna på huliganismen i sin absolut värsta, testosteronstinna form och Portugals riksdiva Ronaldos översittarfasoner gentemot Island är väl ett mindre trevligt inslag i sporten i stort. Självklart ska fotboll helst serveras med en lagom portion känslor (själv var jag ganska snabb att kalla en kompis för landsförrädare när han i onsdags förra veckan hejade på Belgien) men som alltid finns det folk som helt tar saker på lite för stort allvar.

Faktiskt har just fotbollen till och med lett till krig mellan länder.

Det så kallade ”fotbollskriget” mellan Honduras och El Salvador bröt ut i samband med att El Salvador tog seger över Honduras i kvalet för 1969 års VM. Kriget varade bara i 4 dagar men det räckte för att drygt 6000 människor skulle få sätta livet till. Ja, vad ska man säga?
Riksgränsen mellan U.S.A. och Mexiko
Mur mellan länder eller volleybollnät mellan lag?

Men även om folk ibland bevisar motsatsen är sport nog ändå tänkt att förena människor. På ställen där politiken hårdnat och där till och med stora murar reses med avsikt att skärma av sig, hittar man ibland trots allt små ljusglimtar. I mexikansk-amerikanska gränsstaden Naco har man gjort tradition av att mötas en gång om året vid riksgränsen för att använda muren för ett lite trevligare syfte: volleyboll. Jag vill hävda att vi skulle behöva mer av sånt, hade det inte varit skönt om vi ibland kunde lägga våra skillnader åt sidan och bara spela lite boll i stället?

Nå, personligen tycker jag att heta känslor är ok så länge de hanteras i god sportmansanda. När Italien spöade Sverige med 1-0 utbröt mig veterligen inget större tumult i Sverige, men nog var folk arga alltid, för att citera mannen i videon under: ”vem faaaan halkar med tre minuter kvar!!??”

Comactiva önskar alla resterande lag i EM lycka till, själva är vi liksom resten av Europa fascinerade av Islands framgångar. Vi hoppas på att få se dem i sitt esse i kommande match mot Frankrike, alltid kul att se lille David fälla Goliat (som jag gissar heter något i stil med Dávið och Gólýat på isländska, fantastiskt språk).

Comactiva Language Partner

Källor:

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/wallyball-every-year-the-border-between-america-and-mexico-hosts-the-worlds-most-subversive-game-of-10467161.html

http://www.fria.nu/artikel/96171

Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.

http://www.comactiva.se