Go small or go home!

Ryssland är stort. När de första bilderna på planeten Pluto skickades ut i juli 2015 utbröt ett internationellt ”aaaawww” i medierna. Kanske var det framför allt för att Plutos yta ser ut som ett stort hjärta men också för att dess totala area är ungefär lika stor som just Rysslands. Ja du hörde rätt, jordens största stat/land är lika stor som en hel planet!
Torg i Principato di Seborga
De stater som följer i ordningen är inte mindre imponerande i sin storlek och därför hör vi också rätt så ofta talas om dem i vardagen. Med detta tänkte jag ta tillfället i akt och istället rikta strålkastarna helt åt andra hållet, till de minsta länderna vi har i världen.
Nu har ni väl säkert hört talas om en del av dem som till exempel San Marino och Vatikanstaten men känner ni till den danska staten Elleore? Italienska Seborga kanske? Sealand? Nä, jag tänkte väl det.
På 1960-talet råkade en man vid namn Giorgio Carbone snubbla över ett par historiska juridiska dokument som gällde den lilla regionen Seborga i Italien, belägen nära den franska gränsen. Carbone studerade texterna noga (enligt honom själv) och kom fram till följande: just regionen Seborga var inte en del av Italien, regionen hade helt enkelt glömts bort när landet enades. Med denna information satte herr Carbone sina planer i verket och följande dialog torde ha utspelat sig mellan italienska myndigheter och herr Carbone:
”Snälla signor Carbone, är det inte bättre att Seborga blir en del av Italien, regionen är ju bara 14 kvadratkilometer, mio dio!?”
”Spelar ingen roll, det är miiiiiiiitt!”
Så ja, Giorgio Carbone utropade sig själv till prins Giorgio den 1:e och Seborga är idag en egen stat, (åtminstone enligt dem själva), komplett med egen valuta (luigino) och gränsposteringar.
Lite närmare Sverige har vi ytterligare ett exempel på en så kallad mikronation.
Staten och ön Elleore i danska Roskilde fjord köptes år 1944 av en grupp lärare som själva kallade sig ”de odödliga”. Staten har idag 271 invånare och kallar sig ellefolket. I staten Elleore är boken Robinson Crusoe förbjuden eftersom den anses ge en felaktig bild av ölivet.
Så vilken är då världens minsta stat?
Världens minsta stat – Sealand

I havet utanför Suffolk i England ligger havsplattformen Sealand som under andra världskriget spelade en militär roll då man från plattformen kartlade tysk minläggning och liknande. 1967 utropades plattformen till en egen stat och idag är den komplett med egen flagga och fotbollslag.
Landyta? 550 kvadratmeter, ungefär som två tennisplaner (man kan undra hur deras fotbollslag gör om de spelar på hemmaplan).
Voilá! Ett par intressanta och ovanliga resmål inför sommaren och ni behöver inte direkt oroa er för att ni inte ska hinna med att se allt. Njut nu av solen och helgen!

 
Comactiva Language Partner (som också har sin egen flagga, men inte är erkända som stat, vad vi vet)

Källor:

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/royalty-obituaries/6671765/His-Tremendousness-Giorgio-Carbone.html
http://www.elleore.dk
http://natgeo.se/folk-och-kultur/geografi/galleri-varldens-minsta-nationer
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/20/welcome-to-sealand-this-island-is-a-sovereign-nation.html


Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.

http://www.comactiva.se