Grattis! Grattis! Pirahã?

Låt oss bara lite snabbt resumera ett par viktiga händelser i år. För det första, Dylan hörde till slut av sig och på honom låter det som om han har haft hjärtligt roligt på Nobelkommitténs bekostnad. Typiskt Dylan säger folk, typiskt kändisar säger jag. För det andra har jag själv lärt mig att aldrig mer lita på opinionsmätningar. Brexit skulle ju inte hända sa de. Det hände. Trump skulle ju inte vinna sa de. Han vann. Det är ett stormigt år på många sätt men mitt i detta stormiga år får vi emellertid tillfälle att glädjas över åtminstone en speciell händelse – vår födelsedag.

2016 är nämligen även året då Comactiva Language Partner fyller 20 år.

Skojar bara, det här är gruppen Vengaboys

Även om det det inte direkt är så att CNN har nämnt denna händelse är det en mycket stor sak för oss. Comactiva föddes 1996, en tid då Eurodisco-musik, chokerhalsband och statsminister Göran Persson var ett faktum.

Det känns med andra ord som ett bra tag sedan och mycket har ändrats sedan dess, till höger ser vi en bild på en vanlig dag på Comactivas kontor daterat 1996.

Våra 20 år av språkpyssel kommer vi naturligtvis att fira med lite festligheter  men givetvis vill vi att ni som läser vår blogg också ska få ta del av jubileet. Härmed inleder vi därför ett litet projekt till språkens ära.

Om två veckor börjar nedräkningen av tio språk som du förmodligen aldrig hört talas om och denna bloggserie ska heta…..”Tio språk som du förmodligen aldrig har hört talas om” (genialt).

Först ut är det lilla språket Pirahã som talas i byar i Latinamerika.
Språkforskare har oftast fascinerats av detta språk eftersom det bland annat äger den egenheten att alfabetet bara är uppbyggt av lite drygt sju konsonanter och tre vokaler. Säg till exempel att du skulle vilja säga ordet:

”Nordöstersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten” (som är svenskans längsta ord) och så fick du bara använda sju konsonanter och tre vokaler. Knepigt värre.

Nå, det finns mer att berätta men tills vidare säger vi trevlig helg till er alla och grattis till oss själva. Hoppas på ytterligare 20 år i språkets tjänst!

Comactiva Language Partner

Vill du veta mer om oss? Klicka på länken nedan!

www.comactiva.se