Greker, petiga fransmän och Sarah Sjöström!

Jag stod häromdagen i Lund och såg en man missa sitt tåg med ungefär tio sekunder. Ilsken som en geting siktade han in sig på närmsta intet ont anande perrongfunktionär som lugnt förklarade för honom att när man ska hinna med ett tåg måste man vara i tid. Mannen som nu var lika röd som en stuga i Dalarna vrålade då följande:

”I tid?? Man måste ju för f*n vara Usain Bolt för att hinna med era tågtider!”

I post-OS-tider var jag otroligt road av detta utrop och därför tänkte jag dedikera hela detta inlägget till den arga mannen på perrongen, tack för inspirationen, nu ska vi prata OS!

De olympiska spelen är som bekant en tävling som har sina rötter i antikens Grekland. Tävlingen har förändrats en hel del sedan dess även om man faktiskt hittar många komiska likheter i moderna tider.

Trodde du till exempel att sportkommentatorer var en modern företeelse? Inte då. De fanns redan i antikens och ibland var de precis lika näbbiga som dagens motsvarigheter. Vid ett tillfälle sades till exempel om sprintern Charmos att om han så sprang med 6 andra sprinters skulle han ändå ha landat på 12:e plats.
En annan sprinter – Marcus – sades vara så slö att man inte såg skillnad på honom och statyerna runt stadion.

Bra, bättre, Sjöström

Andra saker har naturligtvis ändrats. Språket till exempel. Engelska och franska är officiella språk i OS och användningen av franskan har sin förklaring i att våra moderna spel startade tack vare den franske initiativtagaren Pierre de Coubertin (de första spelen hölls år 1896 i Aten). Coubertins modersmål bet sig fast och idag kämpar man med näbbar och klor för att hålla fast vid språket. Varje år bevakas spelen på plats av en agent utsänd av Frankrikes språknämnd – International Organization of la Francophonie – för att se till att spelen upprätthåller franska språket. En språk-agent alltså. Jag föreställer mig James Bond-temat spelat på ett franskt dragspel.

Även om OS behåller flera av sina karaktärsdrag, såsom människans eviga lust att tävla och utmärka sig är det i min mening bra att vissa saker har moderniserats. I de gamla spelen var doping tillåtet vilket vi i moderna tider ser mycket hårt på, fråga ryssarna i årets upplaga.
Vi hade heller till exempel inte kunnat se Sarah Sjöströms fantastiska prestation eftersom kvinnor under antiken var förbjudna att delta i spelen.

Bra att man har lyckats kompromissa mellan tradition och nytänkande, är det då inte dags att introducera språk som en gren i OS? För modernt? Ok då…

Comactiva Language Partner

Källor:

http://www.thelocal.fr/20160811/the-battle-to-keep-french-alive-at-the-olympics

The Naked Olympics: The True Story of the Ancient Games

Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.

http://www.comactiva.se