Japan goes Sweden och gärna tvärtom

Hösten närmar sig. Vissa av oss, mig själv inkluderat, lever i förnekelse. Vi tar på oss somrigt tunna kläder när vi går ut och sen står vi alla och huttrar på tågperrongen. Att dagarna blir kortare och kortare är bara inbillning, intalar vi oss. När vi sen slår upp Facebook och ser att vi redan nu är inbjudna till årets alla Halloween-tillställningar, spricker illusionen. Bah! säger vi och surar över folks förmåga att gå händelserna i förväg. Sedan börjar vi fundera på vad vi ska klä ut oss till för något skräckinjagande i år; spöke? Frankensteins monster? Dracula? Syrran? Nej, huga!
Vi börjar sen fundera över traditionen i dess helhet. Den är ju amerikansk egentligen, undrar om folk i USA vet om att vi i Sverige har lånat vissa drag. Undrar om det rent av finns svenska traditioner som andra länder har lånat?
Ok, vissa av dessa tankar var väl främst mina egna. Men ja, Sverige har visst lånat ut sina traditioner till andra länder visar det sig.

Hade du trott mig om jag till exempel sa att det mitt i det för oss rätt så avlägsna Japan finns en liten by som helt är uppbyggd enligt tema: svensk landsbygd? Ja, det är sant. I kommunen Tobetsu på den japanska ön Hokkaido ligger det lilla samhället Sweden Hills, ett Sverige i miniatyr, komplett med Landet Lagoms märkliga traditioner. I samhället är de flesta av husen målade i falu rödfärg och invånarna firar bland annat svensk midsommar iklädda traditionella svenska folkdräkter.

Hanami – körsbärträden blommar

Kanske dags för Sverige att återgälda tjänsten och ta efter Japan lite? Personligen hade jag gärna upplevt det japanska ”Hanami”- när man firar att körsbärsträden blommar. När vi ändå håller på ser jag förslagsvis också gärna att de japanska höghastighetstågen introduceras mellan Osby och Helsingborg.

Nå, den enkla slutsats jag själv har dragit är att traditioner ofta är rotade i gemenskap och glädjen i att göra saker tillsammans. Oavsett om det alltså handlar om att hoppa grodor runt en midsommarstång eller att klä ut sig till häxa på Halloween är det nog framför allt faktumet att många gör det tillsammans som lockar till traditionen. Och gemenskap och glädje är väl alla gånger värt att låna ut till andra länder?


Comactiva Language Partner

Vill du se bilder på Japanska Sweden Hills? Klicka på länken under

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/hokkaido-sweden-hills

Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under

http://www.comactiva.se

Källor:

http://www.gp.se/nyheter/världen/svenskbyn-som-växt-upp-i-japan-sweden-hills-vi-gillar-verkligen-midsommar-1.3186190