Japaner, japaner …

Nu ser man äntligen körsbärsträd i blomning var man än går, men om det är någonstans i världen som man vet att verkligen uppskatta det här fenomenet så är det i Japan. Här är ”hanami” (ung. ’att beskåda blommor’) en av de viktigaste årliga högtiderna.

 

Japanerna ser körsbärsblomman som en symbol för livets förgänglighet och som en påminnelse om att ta vara på varje dag. Varje år följer man noggrant rapporter i tv, tidningar och från olika vädertjänster för att vara beredd när körsbärsträden blommar som mest där man själv bor eller befinner sig. Många samtal kretsar kring när man bör besöka olika parker för att kunna njuta av blomsterprakten när den är som allra vackrast.

Många upplever blomningen på eftermiddagar och kvällar eftersom parkerna är upplysta då. På vissa ställen passar besökarna på att berusa sig ordentligt i samband med hanami, men många parker tillåter inte alkohol alls för att besökarna ska kunna njuta av blommorna i lugn och ro.

Och visst får man en känsla av vilken mäktig upplevelse det måste vara när man ser de här bilderna, som vi fått från Magnus Johansson, en av våra språkkonsulter på plats i Tokyo.