Kan träning förbättra språkinlärningen?

På lördag kväll går startskottet för Midnattsloppet i Göteborg. Tävlingen som skapades av några Hammarby-fans med Rio-festivalen som inspiration hölls förra veckan i Stockholm. Då sprang mer än 25 000 tuffa löpare genom huvudstaden och i helgen är det alltså Göteborgs tur att visa vad vi går för. Om du ställer upp i loppet finns det mer att hämta förutom att skryta för dina arbetskamrater efteråt. Du kan till exempel bättra på din språkförmåga samtidigt!

Man har länge vetat om att fysisk aktivitet förutom att förbättra kondition också fyller en viktig funktion för vår inlärning. Träning är viktigt. Inte minst verkar det ha en särskild god effekt på vår språkinlärning och då framför allt i vuxen ålder. För barn är språk sällan ett problem. De absorberar nya språk lika lätt som tvättsvampar suger upp vatten, men som vuxen är det svårare att lära sig ett andra språk.

Forskare tvistar visserligen om huruvida det beror på att hjärnans språkförmåga faktiskt utmattas genom åren eller om det helt enkelt är så att man som vuxen ofta saknar den tid som det behövs för att lära sig ett nytt språk. Oavsett vad som är sant så visar ny forskning att man absolut kan lära sig ett nytt språk snabbare fast man är äldre och det genom lätt träning under tiden för inlärningen. Cykling har visat sig särskilt effektivt, faktiskt verkar det som om språkförmågan är som bäst under tiden man trampar.

Comactivas Linda Müller
på plats för Midnattsloppet 2014

Vi vågar inte påstå att alla Comactivas översättare sitter på en cykelsadel när de jobbar, men vi vet att vår egen Linda Müller har sprungit Midnattsloppet tre gånger och hon är grym på språk och översättning! Prata med Linda eller någon annan av Comactivas projektledare om du behöver hjälp med översättning.

Ta det lugnt därute och må ni alla få guldmedaljer i helgen!

Källor

https://www.nytimes.com/2017/08/16/well/move/how-exercise-could-help-you-learn-a-new-language.html?mcubz=0