Kungakakan – en trettondagstradition i Frankrike

Baka din egen franska kungakaka till trettondagen

Den som vistas i Frankrike under januari månad i allmänhet, och under trettonhelgen i synnerhet, kan omöjligen undgå den kulinariska traditionen Galette des Rois. På trettondagen, den 6 januari, firas den kristna högtid då de tre vise männen ska ha kommit till Betlehem med sina gåvor till det nyfödda Jesusbarnet.

”Kungarnas kaka” (galette des rois) bakas och äts under lekfullt ceremoniella former under trettondagshelgen. Det är en smördegskaka med olika fyllningar av t.ex. mandelkräm eller päron och smält choklad. Inuti kakan göms också en liten överraskning, den kallas fève och kan vara en liten plast- eller porslinsfigur som symboliserar Jesusbarnet.

Vid serveringen skärs kakan upp i lika många bitar som det finns gäster. Den yngsta gästen får krypa ner under bordet och ropa ut namnen på gästerna, och på så vis avgörs vem som får vilken bit av kakan. Sedan gäller det att äta lugnt och försiktigt … Den som får figuren i sin bit, kröns med hjälp av papperskronan till kung eller drottning för en dag!

På trettondagsafton den 5 januari stänger Comactiva kontoret klockan 12.00. Vi öppnar igen måndag den 8 januari kl. 08.00. Trevlig trettonhelg!

RECEPT
Galette des Rois à la frangipane (mandelkräm)

1 ark smördeg (färdigkavlade ur kyldisk går fint)
1 ägg till pensling

Frangipane – mandelkräm:

65 g mandelmjöl
1 dl florsocker
50 g tärnat smör
1 msk rom
1 äggula
1 fève (glas-, plast- eller porslinsfigur)
1 kungakrona i papper

Dela smördegsarket i två lika stora delar.
Placera den ena halvan på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg mandelmjöl, florsocker, det tärnade smöret, rom och äggula i en skål och rör ihop ingredienserna till en slät kräm.
Bred krämen över smördegsbottnen, men lämna ett par centimeter i kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Placera din fève i kakan och täck sedan med den andra halvan av smördegsarket. Nagga kanterna med gaffel. Dekorera eventuellt kakan genom att skära med kniv i ovansidan eller ta ut ett mönster med hjälp av ett kakmått. Pensla kakan med ägg.
Grädda i 210 grader ca 20 minuter. Servera kakan varm.