Tio språk du förmodligen aldrig har hört talas om. Del 10: *uppgift saknas*

Så var vi framme. Vår bloggserie om världens mest mystiska och unika språk har nått sitt mål. Genom veckorna har vi rört oss från Amazonas, upp i Anderna, genom historiens sovjetiska arbetsläger och Spaniens ladinotalare. Vi har pratat om gnälliga gubbar, visslande öbor och styrt mot stjärnorna med rymdspråk. Men räcker verkligen tio korta texter för att täcka människans allra mest unika sätt att kommunicera? Givetvis inte. Det finns otaliga andra språk och kommunikationssätt i världen och många av dem är föga utforskade. Utgår vi dessutom från historien blir det närmast omöjligt. Tänk er följande modell:

 

Vilket var det första språket och vad talade man om?

Bara i Europa räknar man med att det har funnits människor i minst 45 000 år. För 4500 – 5000 år sedan räknar man med att människor som talade indoeuropeiska (som är språket ur vilket de flesta europeiska språk har utvecklats) anlände till Europa. Vad människor talade innan dessa språk utvecklades på kontinenten är öppet för diskussion.
Språk som till exempel baskiskan ger oss en viss insikt i hur språken såg ut innan indoeuropeiskan anlände men resten är praktiskt taget bara spekulationer. Och det blir värre. Människan som art anses ha använt sig av talade språk i minst 100 000 år och förfäder till vår art tros ha haft enklare form av kommunikation i minst 2 miljoner år. Vilket det första språket var? Ledsen kompis.

North Sentinel Island, stängt för
besök och därmed också språkforskning

I ärlighetens namn har vi faktiskt inte heller koll på exakt vilka språk det finns just nu, i modern tid. Nya språk skapas dagligen och andra försvinner. Det finns också platser i världen där man helt enkelt inte har en aning om vilket språk dess invånare kommunicerar med. En sådan situation finner man till exempel på North Sentinel Island, Andamanöarna, Indien. Öns urinvånare, sentineleserna – sentinel betyder passande nog ”vaktpost”– har bemött varje försök till kontakt från omvärlden med våld, så till den grad att indiska myndigheter helt har förbjudit området för besök. Det sentinelesiska språket förblir därmed också outforskat.

Det finns alltså gott om hemligheter kvar för den som intresserar sig för språkvetenskap och förhoppningsvis har vår bloggserie väckt ditt intresse för världens och människans kommunikation. För oss på Comactiva har det varit roligt att få dela med oss av det intresse för språk som dagligen gör vårt jobb spännande.

Tack, alla ni som följt med på vår språkliga odyssé. Fortsätt att följa vår blogg för nya
spännande instick om språk, kommunikation och översättning!

Comactiva Language Partner

Roligt att höra

Ett annat proble
m med språk är att det inte lämnar några rester i sin talade form. Idag kan vi lyssna på hur språken låter men ljudupptagningens historia är tämligen kort med historiska mått mätt. Det första ljudet som någonsin har spelats in kommer från år 1860, bara för 157 år sedan! Nyfiken på att höra hur det lät? Klicka på länken nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=7Vqvq-f-UtU

Vill du veta mer om Comactiva och våra språktjänster? Klicka på länken nedan.

www.comactiva.com

Källor:

http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-4373014/Rare-footage-captures-Sentinelese-tribe-Indian-Ocean.html
http://listverse.com/2013/04/07/10-bizarre-languages-still-spoken-around-the-world/
http://www.sciencefocus.com/qa/what-was-first-ever-language
http://illvet.se/kultur/sprak/fran-vilken-kalla-kommer-de-indoeuropeiska-spraken
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3569545/The-founding-fathers-Europe-DNA-reveals-Europeans-related-group-lived-Belgium-35-000-years-ago.html
http://illvet.se/kultur/sprak/vilket-sprak-ar-varldens-aldsta