Vad hände med svenska språket 2013?


Tänk ändå hur föränderligt språket är. Förändringar i grammatik och stavning kan visserligen ta ganska lång tid. Däremot går det som tur är betydligt snabbare att låna in och skapa nya ord för att kunna beskriva och diskutera nya företeelser och händelser runt omkring oss. När Språkrådet summerar 2013 kan vi se att det har hänt en hel del. Kul, tycker vi på Comactiva!
 
Nu väntar vi med spänning på vilka ord som kan tänkas dyka upp under 2014. Säkert blir det fler ord inom återvinning och miljö, och så ännu fler ord för att beskriva ny teknik och nya beteenden i samband med dessa tekniska nyheter. Säkert finns det även andra områden som är ”på gång”. Vilka ord tror du dyker upp under året?
Här kommer ett utdrag från Språkrådets nyordslista:


5:2-diet

diet med kraftigt begränsat kaloriintag under två dagar per vecka och normalt ätande under veckans fem resterande dagar. 2013.
Svält stressar cellerna som aktiverar en skur av försvarsreaktioner. I teorin sker detta vid 5:2-dieten, cellerna luras att tro att det är svält, och deras försvar ska skänka oss friskare hjärtan, skarpare hjärnor och längre liv. Men det är en aura av mirakelkur som återstår att bevisa.
Svenska Dagbladet, 3 september 2013
[jämför danska 5:2-diæt, norska 5:2-diett]
betalskugga
avsaknad av mobiltäckning som gör att det inte längre går att använda kort i betalterminaler i fjällvärlden. Första belägg: 2013.
Ursäkta, här har vi betalskugga. Kontanter är kung när avkoppling kräver uppkoppling.
Turist, 20 februari 2013

bjudkaffe

kaffe som serveras kostnadsfritt till någon som inte har råd, sedan en kund betalat för två koppar men bara druckit en. 2013.
Köp en kaffe till priset av två. Den andra koppen går till en behövande. Trenden med ”bjudkaffe” har fått fäste i Göteborg.
Göteborgs-Posten, 2 augusti 2013brexit
ökad användning: Storbritanniens eventuella utträde ur EU. 2012.
Utsatta människor letar syndabockar. Inte sällan pekas den europeiska unionen ut. EU-fientliga partier har opinionsvinden i ryggen. Storbritannien är ett talande exempel. Där har premiärminister David Cameron i ett svagt ögonblick lovat folkomröstning om ”Brexit” – brittiskt EU-utträde.
Sydsvenskan, 7 november 2013
[från engelskan, sammandragning av British, ’brittiskt’, och exit, ’utträde’, bildat i analogi med grexit, ’grekiskt utträde ur EMU’]


fäbodifiering

trend där storföretag marknadsför masstillverkade produkter som småskaliga, närproducerade och autentiska. 2013.
Fäbodifiering – när en industriell matjätte profiterar på vurmen för småskalighet.
Filter, 15 maj 2013


linjär tv
ökad användning: traditionellt tv-tittande efter en tablå som lagts av tv-kanalen. 2006.
Men även om de flesta nog tror att on-demand-tv kommer att ta över en allt större del av tittandet, är det fortfarande linjär tv som drar in de stora pengarna.
CIO Sweden, 3 juni 2013
[linjär tv är en så kallad retronym, ett nytt ord för en gammal företeelse]

e-sport
ökad användning: tävlingsspelande som utförs med dator eller spelkonsol. 2003.

Det har skrivits sporthistoria i Bukarest i helgen. Inte bara har svensken Madeleine ”MaddeLisk” Leander vunnit det första kvinnliga världsmästerskapet i datorspelet Starcraft 2, utan hon är också den första personen någonsin som dopingtestas i tävlingsinriktat datorspel, så kallad e-sport.
Sesf.se, 18 november 2013
läxrut
ökad användning: skatterabatt för läxhjälp. 2012.
Efter kritiken mot att läx-rut, möjligheten att göra avdrag för läxhjälp, skapar en ojämlikhet fattade den moderata arbetsstämman också beslut om att alla ska ha rätt till läxhjälp.
Svenska Dagbladet, 20 oktober 2013
[bildat till rut-avdrag, ’skatteavdrag för hushållsnära tjänster’]

köttskatt

ökad användning: skatt som föreslås tas ut på köttprodukter eftersom de belastar miljön mer än vegetabilier. 2000.
Vi måste konsumera mindre kött och inte tro att det finns hälsosamma och miljösmarta animalier som möjliggör en fortsatt överkonsumtion. Bästa sättet är att införa en konsumtionsskatt på animalier – en så kallad köttskatt.
SVT Debatt, 22 oktober 2013

mobilmissbruk
ökad användning: ohälsosamt beroende av mobiltelefon. 2003.
En australisk forskningsrapport visar att mobilmissbruk kan ge samma abstinenssymptom som spritmissbruk: människor fick tydliga fysiska problem då de berövades sina smartphones.
Göteborgs-Tidningen, 3 november 2013

nagelprotest

protest som uttrycks genom att man målar naglarna i symbolisk färg. 2013.
Nu syns regnbågsfärgade naglar från norr till söder efter Expressens kampanj #hejaemma. Mängder av män, kvinnor och barn vill hylla höjdhopperskan Emma Green Tregaros nagelprotest mot Rysslands hårda anti gay-lagar.
Expressen, 18 augusti 2013


nätvandra
ökad användning: söka upp unga på nätet för att kunna ge stöd. 2007.
Som lärare är det självklart att man ska finnas där eleverna finns, tycker Pia Widegren. I dag arbetar hon som utvecklingsledare inom Motala kommun och föreläser om hur man som vuxen kan ”nätvandra” – samtala med unga på nätet.
Dagens Nyheter, 15 maj 2013
[bildat i analogi med nattvandra]


selfie

självporträtt publicerat i sociala medier. 2013.
Den bild som skapas när vi fotograferar oss själva med våra mobiltelefoner kallas just så – selfie. Det är en lek med engelskans ord för den egna identiteten.
Dagens Nyheter, 18 maj 2013
[även egobild och självis förekommer i samma betydelse; danska och norska selfie]