Språk och översättningsbloggen

Språkdata förbättrar AI-översättningar

Skriven av Simon Giulja Ahl | 2024-08-23 02:15

AI-driven maskinöversättning erbjuder snabbare och mer tillgängliga översättningstjänster än någonsin tidigare. Bakom dessa teknologiska framsteg ligger en ofta förbisedd men ovärderlig resurs, nämligen språkdata. Data är grundstenen för kvalitativ AI-översättning.

 

Språkdata är en samlingsterm för all data som utefter specifika krav kvalitetssäkrar översättningsprocessen. De vanligaste datakällorna är översättningsminnen och termdatabaser.

  • Översättningsminnen är databaser som lagrar tidigare kvalitetssäkrade översättningar för att återanvändas i framtida projekt. Genom att matcha nya texter med tidigare översättningar kan översättningsminnen förbättra konsistensen och effektiviteten i översättningsarbetet.

  • Termdatabaser innehåller specifika termer och deras korrekta översättningar eller motsvarigheter på andra språk. Dessa nyttjas till fördel i arbetet med SEO men skapar också ett stort värde i arbetet med tekniska, juridiska eller varumärkesspecifika termer.
     

Så berikar språkdata AI-översättning

Språkdata spelar en central roll i kvaliteten på AI-översättningar.  Här är fem sätt som språkdata används i översättningsprocessen för att nå önskat resultat.

  1. Anpassade språkmodell: AI-verktyg utvecklade för översättning kräver enorma mängder träningsdata för att leverera önskat resultat. Språkdata ger dessa modeller exempel på hur ord, fraser och meningar ska översättas från ett språk till ett annat. Ju mer omfattande och kvalitativ data, desto bättre blir AI-verktyg på att producera korrekta och naturliga översättningar.

  2. Branschspecifikt: Språkdata kan anpassas för att träna AI-verktyg inom specifika områden såsom juridik, medicin eller teknik. Detta säkerställer att översättningarna inte bara är språkligt korrekta utan också anpassade till den specifika terminologin och stilen inom ett visst område.

  3. Kontinuerligt förbättring: Genom kontinuerlig inmatning av ny och uppdaterad språkdata kan AI-systemen förbättras över tid. Detta gör att de kan hantera nya ord och fraser, samt anpassa sig till förändringar i språkanvändningen. AI-verktyg använder maskininlärning för att förbättra sina resultat. Genom att analysera feedback och korrigeringar från mänskliga språkexperter kan systemet identifiera fel och justera sina algoritmer, vilket leder till gradvis förbättring av översättningskvaliteten.

  4. Mångspråkig kompetens: Språkdata gör det möjligt för AI att utveckla och förbättra sin kulturella kompetens. Genom att finjustera data från flera olika språk och kulturer kan AI-verktyg erbjuda översättningar som är mer anpassade till specifika språkliga och kulturella kontexter.

 

Utmaningar med att använda språkdata för AI-översättningar

Trots dess värde är det inte utan utmaningar att använda språkdata för att förbättra AI-översättningar. En av de största utmaningarna är datakvaliteten. Om den data som används för att finjustera AI-verktyg är av låg kvalitet, exempelvis innehåller felaktiga översättningar eller inkonsekvent terminologi, kan detta leda till att verktygen lär sig felaktiga mönster.

 

Hur kan företag maximera värdet av sin språkdata?

För att fullt ut utnyttja potentialen av sin språkdata bör företag överväga följande strategier:

  • Insamling av högkvalitativ data: Fokusera på att samla in och använda språkdata av hög kvalitet. Detta inkluderar att säkerställa att översättningar är korrekta och konsekventa, samt att all data är relevant för specifika domäner och språk som AI-verktygen ska hantera.

  • Kontinuerlig uppdatering: Implementera processer för regelbunden uppdatering av språkdata för att säkerställa att AI-verktygen alltid har tillgång till den mest aktuella och relevanta informationen.

  • Samarbete med experter: Samarbeta med språkexperter för att säkerställa att språkdata är korrekt och användbar för specifika domäner. Detta kan hjälpa AI-verktygen att bättre förstå och hantera komplexa terminologiska och stilistiska krav.

 

Kvalitetssäkra er språkdata med oss på Comactiva

För många företag kan hanteringen av språkdata verka överväldigande. Det kräver inte bara tekniska resurser utan också språkkunskap. Här kan ett samarbete med experter som Comactiva vara till stor hjälp.

Comactiva erbjuder en komplett lösning för företag som vill maximera värdet av sin språkdata utan att behöva hantera de komplexa tekniska och lingvistiska aspekterna själva.


Comactiva erbjuder följande tjänster:

Insamling och hantering av språkdata: Comactiva ser till att den data som används för att finjustera AI-verktygen är av högsta kvalitet, vilket är avgörande för att säkerställa korrekta och naturliga översättningar.

Kontinuerlig uppdatering av databaser: För att hålla AI-verktygen aktuella med de senaste språktrenderna och terminologiska förändringarna, erbjuder Comactiva regelbunden uppdatering och underhåll av språkdatabaser.

Moderna AI-verktyg:Förutom att hantera språkdata har Comactiva även tillgång till moderna AI-verktyg.

 

Säker och trygg AI

Comactiva har ett partnerskap med Phrase, en ledande leverantör av språkteknik. Tillsammans med Phrase erbjuder Comactiva robusta säkerhetsfunktioner och avancerade verktyg för att skydda företags språkdata, vilket innebär att alla översättningar hanteras med största möjliga integritet och säkerhet.

 

Boka förutsättningslöst möte med oss på Comactiva